Prețul certificatelor de carbon, o cauză importantă a creșterii KWh

ianuarie 15, 20220

Prețul certificatelor de carbon, o cauză importantă a creșterii KWh

Ultimele zile au fost marcate de un subiect redundant: prețul mare la energia electrică și facturile mult prea mari cu care s-au confruntat consumatorii casnici. Peste tot se vorbește despre haosul din contractele noi încheiate de pe piața liberă a energiei și despre motivele care au dus la această creștere a facturilor la electricitate. Consumatorii sunt supărați că s-au trezit dintr-o dată cu sume mai mari de plată la electricitate, însă în realitate, această situație nu a apărut peste noapte. Așa că, astăzi vă voi vorbi despre energia verde, certificatele de carbon și rolul lor în creșterea costului de producere a energiei electrice.

Ce este certificatul de carbon?

Certificatele de carbon, numite și certificate de emisii de gaze de efect de seră, sunt drepturi tranzacționabile și reprezintă o tonă de dioxid de carbon ne-emisă. Aceste certificate au fost introduse cu scopul de a stimula producerea de energie verde, însă nu trebuie să fie confundate cu certificatele verzi care se referă la acele certificate emise în urma producției de energie regenerabilă.

Ca să înțelegem mai bine rolul acestor certificate de carbon, trebuie să ne întoarcem cu aproximativ 17 ani în urmă, în 2005, atunci când a fost lansat acest program – EU Emission Trading System. Sistemul a fost conceput pentru a limita emisiile de carbon la nivel mondial cu ajutorul unui instrument numit certificat de carbon. Practic, toate companiile care doresc să funcționeze în continuare și să producă energie, trebuie să cumpere aceste certificate de carbon.

Care este legătura dintre certificatele de CO2 și prețul energiei electrice?

Costul certificatelor de carbon reprezintă o parte integrantă a costului energiei electrice (KWh) pe care producătorii trebuie să îl plătească și implicit să îl introducă în costul producerii energiei electrice. Cel mai mare cost este plătit de către producătorii de energie care poluează cel mai mult (cărbune, urmat de gaz). În momentul de față, obținerea energiei electrice din cărbune și gaz reprezintă un procent important în mix-ul de producție european. Energia verde nu poate încă să înlocuiască producerea de energie din cărbune și gaz. Mai mult decât atât, energia verde nu poate fi stocată – aceasta reprezintă o mare problemă în ceea ce privește securitatea energetică.

UE își dorește să atingă neutralitatea climatică (o economie cu zero emisii nete de gaze cu efect de seră) până în 2050, iar în acest sens, prețul certificatelor de CO2 va continua să se majoreze treptat, având un impact direct în creșterea prețului energiei. În ultimii 2 ani, prețul certificatelor de carbon a atins cote record – în ianuarie 2018 se vorbea de un preț mai mic de 8 euro/tonă, iar pe 8 Decemebrie 2021 a fost atins un maxim de 89.6 euro/tonă (la momentul in care scriu articolul pretul este de 82.4 euro/to). Această creștere a fost una previzionată, în condițiile în care de la 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare și mecanismul de rezervă pentru stabilitatea pieței, instituit la nivelul UE pentru reducerea dezechilibrului pe piața carbonului.

Din păcate, efectul cel mai puternic este resimțit acum de consumatorul casnic care privește facturile la energie electrică neștiind cum și de ce s-a ajuns la o sumă atât de mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media