Stay Connected

Extra Profit through Smart Energy
Pretul barilului de petrol in perioada Covid-19

Pretul barilului de petrol in perioada Covid-19

Situatia istorica a barilului de petrol

Asistam la o situatie istorica – pretul barilului de petrol a intrat in teritoriul negativ pe piata americana. In contextul reducerii ample a cererii provocate de pandemia de Covid-19 dar si pe fondul epuizarii spatiilor de depozitare in Statele Unite ale Americii.

Luni, 20 Aprilie 2020, la finalul sedintei de tranzactionare, contractele WTI cu livrare in luna Mai, valorau -37,63$. Cel mai scazut nivel din momentul in care NYMEX a deschis tranzacțiile „Futures” pe petrol în 1983.

Situatia nu este atat de dezastruoasa precum se vehiculeaza, ci doar o reactie normala pentru pretul barilului de petrol in contextul actual al pietei, in special generata de Covid-19. Negocierea contractelor pentru luna Mai s-a incheiat marti. Ceea ce a alimentat vânzările în principal din partea marilor fonduri de investitii active in pietele de marfuri.

Preturile au intrat in teritoriul negativ, odata ce investitorii s-au grabit sa gaseasca cumparatori capabili sa intre in posesia fizică a marfii, inainte de expirarea contractelor cu livrare in luna Mai.

Contractele „Futures” la urma urmei sunt contracte de livrari fizice de petrol.

Speculatii

Sunt foarte multi care speculeaza pe piata. Si sunt, deasemenea, cei ce vand si cumpara pentru ca proceseaza petrol in rafinarii.

In ziua expirarii contractelor, traderii incep sa vanda masiv contractele de luna viitoare. De obicei doar firmele care detin rafinarii cumpara fizic petrol in ultima zi de contract.

In articolul din luna Martie discutam si despre pretul barilului de petrol si industria reciclarii din perioada pandemiei Covid-19.

Pretul a atins minimul istoric in ziua de luni, pentru livarile din luna Mai. Contracte care expirau marti. Din cauza Covid-19, cererea de petrol a scazut dramatic – de la 100 la 75 milioane barili/zi, iar in depozitele pline nu mai era cerere pentru acest contract care expira marti.

Si cum oprirea productiei nu intra in discutie, pentru ca ar fi generat pierderi masive, s-a ajuns ca producatorii sa plateasca pentru ca cineva sa stocheze acest surplus. Dar acest surplus practic, nu are nicio valoarea economica.

Pentru livrarile din Iunie, lucrurile arata total diferit. Tranzactionarile sunt undeva la 21$/baril, in luna Mai previzionand o revenire la peste 20$. Iar spre finalul anului 2020, peste 30$.

Recent Comments

    Stay Connected

    Instagram Feed

    ×