Stay Connected

Extra Profit through Smart Energy
Industria de Reciclare in Pandemie

Industria de Reciclare in Pandemie

Fabrica de reciclare

Un fost coleg de-al meu de facultate, impreuna cu cativa investitori locali din provincie, au investit intr-o fabrica de reciclare. Acum cateva saptamani am decis sa le fac o vizita. Eram foarte curios sa vad cum arata industria de reciclare in pandemie, mai ales ca nu mai vazusem asa ceva inainte. Incercam deasemena, sa-i sustin in optimizarea costurilor de Energie – in cazul lor, Energie Electrica, al doilea cost ca marime dupa Logistica.

Sincer, am fost impresionat de ce am vazut acolo.

Antreprenoriat pur, mandrie ardeleneasca, calitatea produsului extraordinara, atat ca si continut cat si ambalaj.

Nu sunt cei mai ieftini de pe piata, dar puritatea si calitatea lor face diferenta – o parte din clientii lor fiind mari corporatii precum Volkswagen, Audi sau Coca-Cola.

 

Pretul istoric al barilului de petrol pe piata din America

In paralel, asistam la o situatie istorica – pretul barilului de petrol a intrat in teritoriul negativ pe piata americana, in contextul reducerii ample a cererii provocate de pandemia de Covid-19 si pe fondul epuizarii spatiilor de depozitare in Statele Unite ale Americii.

Luni, 20 Aprilie 2020, la finalul sedintei de tranzactionare, contractele WTI cu livrare in luna Mai valorau -37,63$, cel mai scazut nivel din momentul in care NYMEX a deschis tranzactiile „Futures” pentru petrol (1983).

Dar ce legatura are industria de reciclare in pandemie, cu pretul barilului de petrol?

Probabil va intrebati care este legatura? Este simplu – produsul finit obtinut prin procesul de reciclare este “competitorul” plasticului, obtinut in industria chimica. Iar acesta este direct influentat de cotatia petrolului.

Practic, materia prima de la care se porneste in fabricarea materialelor plastice este naftul, un produs obtinut in rafinariile de petrol. Cum cotatia Brent a scazut foarte mult in ultima perioada (inclusiv negativ), preturile produselor din rafinarii au scazut dramatic.

Stiam ca e si cazul plasticului, adica pretul de productie al plasticului pe cale „normala” sa fie foarte jos si el sa fie in incapacitate de a-si vanda productia.

Intre timp, pesimismul a ajuns la cote inalte

Acum cateva zile l-am sunat pe prietenul meu pentru a lua pulsul afacerii. Am ramas socat de pesimismul perceput in discutia avuta cu el. Practic situatia era foarte dificila, pandemia afectase afacerea mult mai mult decat ma asteptam. Mi-a spus ca la cotatii Brent sub 30$/baril, nu au nici o sansa sa-si vanda produsul reciclat.

Bang! Nu se asteptau la asta…

Cat de implicate sunt autoritatile locale? Dar Europene?

L-am intrebat: “Cum il sustin autoritatile locale?”, la urma urmei, vorbim despre reciclare.

Raspuns: “Zero.”

Dar Europene?

“Din anul 2025. Producatorii care folosesc acest material vor fi obligati sa foloseasca 30% produs reciclat.”

Si pana atunci ce faceti?

“Ne rugam sa creasca Brent-ul.”

Chiar daca multe dintre firmele sau corporatiile ce folosesc plastic in procesul de productie (bauturi, auto, etc.) sunt pregatite sa foloseasca produs reciclat, acestea au intrerupt imediat achizitionarea acestora. Asta deoarece raportul financiar de Profit si Pierdere este mult mai important decat reciclarea.

Pacat ca autoritatile nu fac nimic sa sustina mai mult aceste firme minunate.

Sau fac mult mai putin dacat ar trebui sa faca, indiferent ca este vorba de curatirea planetei sau incurajarea IMM-urilor romanesti.

 

 

Recent Comments

    Stay Connected

    Instagram Feed

    ×