Energia Verde – Realitati

martie 13, 20210

O realitate diferita pentru energia verde: toate masinile care produc energie trebuiesc fabricate din materiale extrase din pamant.

Presiune pentru producerea masinilor eletrice, utilizarea eolienelor si a energiei solare

Pe masura ce factorii de decizie politica si-au schimbat atentia de la provocarile pandemice la redresarea economica, planurile de infrastructura sunt din nou discutate activ, inclusiv cele referitoare la Energie. Sustinatorii energiei verzi dubleaza presiunea pentru a continua, sau chiar a creste, utilizarea eoliana, a energiei solare si a masinilor electrice.

Este lasata in afara discutiei orice analiza serioasa a implicatiilor generale ale energiei regenerabile asupra mediului si a lantului de aprovizionare.

Ce implica producerea masinilor ecologice

Pe scurt, niciun sistem energetic nu este „regenerabil”, deoarece toate masinile necesita exploatarea si prelucrarea continua a milioane de tone de materiale primare si eliminarea hardware-ului care se uzeaza inevitabil. In comparatie cu hidrocarburile, masinile ecologice implica, in medie, o crestere de 10 ori a cantitatilor de materiale extrase si prelucrate pentru a produce aceeasi cantitate de energie.

Aceasta inseamna ca orice extindere semnificativa a nivelului modest actual de energie verde – in prezent mai putin de 4% din consumul total (fata de 56% din petrol si gaze) – va crea o crestere fara precedent a exploatarii globale a mineralelor necesare, va exacerba radical mediul existent si provocarile fortei de munca pe pietele emergente (unde sunt amplasate multe mine) si cresc dramatic vulnerabilitatea lantului de aprovizionare cu energie in general.

energia-verde

Printre realitatile materiale ale energiei verzi:

Construirea de turbine eoliene si panouri solare pentru a genera electricitate, precum si baterii pentru alimentarea vehiculelor electrice, necesita, in medie, de peste 10 ori cantitatea de materiale, in comparatie cu constructia de masini care utilizeaza hidrocarburi pentru a furniza aceeasi cantitate de energie societatii.

Inlocuirea hidrocarburilor cu masini ecologice in conformitate cu planurile actuale – fara sa tina cont de aspiratiile de extindere mult mai mare – va creste considerabil exploatarea diverselor minerale critice din intreaga lume.

Energia Verde

O singura baterie de masina electrica care cantareste 500 de kilograme necesita extragerea si prelucrarea a aproximativ 250.000 kilograme de materiale. In medie, pe durata de viata a unei baterii, fiecare kilometru de a conduce o masina electrica „consuma” 2 kilograme de pamant. Utilizarea unui motor cu ardere interna consuma aproximativ 0,1 kilograme de lichide pe kilometru.

O singura masina electrica contine mai mult cobalt decat 1.000 de baterii pentru smartphone-uri. Lamele unei singure turbine eoliene au mai mult plastic decat 5 milioane de smartphone-uri; si o retea solara care poate alimenta un centru de date foloseste mai mult de 50 de milioane de telefoane.

Petrolul, gazul natural si carbunele sunt necesare pentru a produce betonul, otelul, materialele plastice si mineralele purificate utilizate pentru a construi masini verzi. Echivalentul energetic al 100 barili de petrol este utilizat in procesele de fabricare a unei singura baterii care poate stoca echivalentul unui baril de petrol.

Cum arata cifrele in viitor

Pana in 2050, conform planurilor actuale, cantitatea de panouri solare uzate, in mare parte nereciclabile, va constitui dublul tonajului tuturor deseurilor de plastic la nivel mondial astazi, impreuna cu peste 3 milioane de tone pe an de materiale plastice nereciclabile provenite de la turbina eoliana uzata. Pana in 2030, peste 10 milioane de tone pe an de baterii vor deveni gunoi.

Daca te-a captivat articolul despre Energia Verde, citeste mai multe si despre:

Capacitatea Eoliana de 300 GW si Europa


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media