Energia Bucurestiului

decembrie 2, 20210

Energia Bucureștiului în 1920

O singură fotografie a fost de ajuns pentru a porni această discuție. M-am lasat purtat de imaginație, m-am întors în anul 1920, în București, și mi-am dat seama că energia umană este cea care face diferența între atmosfera de atunci și cea de acum. M-am întrebat de multe ori unde s-a pierdut emoția. Sunt expert în energie, pot vorbi la nesfârșit despre tipurile de energie, și totuși, am constatat că se vorbește prea puțin despre energia umană.

București, anul 1920.

O zi frumoasă de mai pe bulevardul Magheru. Oamenii încep să revină la viață și să dea uitării bombardamentele din urmă cu doi ani, din timpul Primului Război Mondial. Clădiri noi se ridică pe locul celor puse la pământ, pe străzi apar din ce în ce mai multe mașini, numite la vremea respectivă ”trăsuri fără cai”, iar orașul începe să se dezvolte într-un ritm accelerat și să înflorească.

Se văd primele raze de soare în ”Micul Paris”, iar străzile vibrează sub energia pozitivă a oamenilor care se plimbă într-un singur pas. Bulevardul este împărțit în oameni relaxați și mașini, o simbioză perfectă între energia umană și cea produsă de mașini.

București, anul 2021.

Anii au trecut, iar timpul pare că a fost nemilos cu ”Micul Paris”. Clădirile sunt din ce în ce mai gri, oamenii din ce în ce mai grăbiți, zâmbetele din ce în ce mai rare. Energia umană care făcea orașul să vibreze altădată, acum pare că s-a pierdut. Pandemia, izolarea, grijile și bolile au dus treptat la dezumanizare. Stilul de viață a scăzut – vedem în jurul nostru oameni stresați și agitați, preocupați de ziua de mâine, de facturile prea mari și de veniturile prea mici.

A dispărut forfota de pe străzi, a dispărut și buna dispoziție, și energia. Mașinile au luat locul mulțimilor de oameni, poluând din ce în ce mai mult mediul înconjurător. Un oraș boem transformat ușor într-un oraș trist, lipsit de emoții.

Energia umană este cea care face diferența.

Avem butoane cu care controlăm energia din jurul nostru. Dacă avem nevoie de lumină, aprindem întrerupătorul, dacă avem nevoie de gaz, apăsăm un alt buton. Cum facem să găsim întrerupătorul din interiorul nostru și să pornim energia umană, să lăsăm emoțiile să iasă la suprafață și să ne bucurăm din nou de lucrurile simple din viața noastră? Cum facem să aducem din nou forfota de pe bulevardul Magheru din acea zi de mai, 1920?

Energia este combustibilul care ne ajută să ne ducem la bun final toate activitățile zilnice, însă energia umană este cea care ar trebui să conteze cel mai mult în fața celorlalte forme de energie. Se spune că ”omul sfințeste locul”, iar eu cred că energia oamenilor are capacitatea de a aduce la viață un oraș. În 1920, oamenii au avut capacitatea de a se ridica după un război mondial, de a-și aduna puterile și de a transmite o energie pozitivă pe străzi. Poate în 2022 vom învăța și noi să zâmbim din nou, să avem mai multă grijă unii de alții și să transmitem cât mai multă emoție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media