Cine va raspunde de neglijarea securitatii energetice a Romaniei?

octombrie 20, 20210

Prețul spot al energiei din România a atins un nou maxim istoric, peste 1.300 de lei/MWh, cel mai mare din Europa. De peste patru ori mai mare decât în Germania

Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) cunoaște noi maxime istorice pentru energia tranzacționată azi, 19 octombrie cu livrare ziua următoare, 20 octombrie.

Prețul mediu zilnic al pieței spot a ajund la nivelul de 1.305 lei/MWh, cel mai mare din istorie, în condițiile în care precedentul maxim istoric a fost atins cu doar câteva zile în urmă, în data de 17 octombrie, pentru energia cu livrare ziua următoare – 1.234 lei/MWh a fost atunci.

În nu mai puțin de 21de intervale orare ale zilei de mâine energia a fost tranzacționată azi la peste 1.000 de lei/MWh. Cea mai mare valoare este pentru intervalul orar 19.00, când prețul a fost de 1.731 de lei/MWh, potrivit datelor de pe platforma OPCOM.

Și acest nivel, 1.731 de lei/MWh, este, din datele noastre, cel mai mare preț orar înregistrat vreodată pe piața de la București.

Prețul spot al energiei electrice de pe piața de la București este cel mai mare din Europa continentală, după cum puteți vedea aici:

După cum se vede, doar prețul din Ungaria, singura piața din mecansimul de cuplare spot cu care România are conexiune fizică, este identic cu cel de la noi – aproape 264 de euro/MWh

România importă mâine energie din Ungaria în toate intervalele orare cuprinse între orele 0 și 20, până la niveluri orare de 906 MW.

Am vazut in ultima perioada mesaje de la o gramada de la politicieni si “specialisti” care propovaduiesc ca preturile sunt rezultatul unei crize globale si Europene in Energie. Au dreptate intr-o mare masura, dar mesajul este foarte diluat. Nimeni nu vorbeste de Securitatea Energetica a Romaniei, neglijata de zeci de ani de catre alesii neamului. Iar Romania este o tara bogata cu resurse inestimabile date de Dumnezeu.

Faptul ca astazi (chiar daca vorbim de piata spot a zilei urmatoare) suntem cei mai scumpi din Europa, preturile find cu 439% mai mari ca in Germania, spune totul despre ce se intampla pe piata de energie din Romania.

Nu doresc sa complic mesajul cu date tehnice, iar pentru o intelegere la nivel minimal a ce se intampla mentionate mai jos in ordinea ponderii lor, cauzele principale sunt urmatoarele:

  1. Nu a existat in ultimele decenii nici o strategie energetica clara pe termen lung pentru Romania
  2. Romania produce mult mai putina energie decat are nevoie
  3. Capacitatile de productie inchise nu au fost inlocuite cu nimic
  4. Preturile produselor din productia interna au fost aliniate la preturile Europene, fara sa se tina cont de impactul asupra mediului de afaceri si a populatiei

Stim ca va fi o iarna grea, dar majoritatea dintre noi nu banuiesc cat de grea va fi!

Cine va raspunde de neglijarea Securitatii Energetice a Romaniei?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media