Capacitatea Eoliana 300 GW si Europa

decembrie 4, 20200

Capacitatea Eoliana de 300 GW nu rezolva problema in Europa!

Comisia Europeana a prezentat joi strategia UE privind energia din surse regenerabile offshore, potrivit careia CE isi propune sa ajunga in 2050 la o capacitate eoliana de 300 GW. Pentru atingerea obiectivelor propuse, Comisia estimeaza ca vor fi necesare investitii de aproape 800 de miliarde de euro de acum pana in 2050.

Strategia propune sporirea capacitatii eoliene offshore a Europei de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel putin 60 GW pana in 2030 si de 300 GW pana in 2050. Comisia isi propune ca, pana in 2050, sa completeze aceasta capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanica, dar si cu energie produsa utilizand alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene si panouri solare flotante – se arata intr-un comunicat al CE.

Capacitatea eoliana si cresterea acesteia se va baza pe vastul potential din toate bazinele maritime ale Europei si pe pozitia de lider mondial a intreprinderilor din UE in acest sector. Cresterea va crea noi oportunitati pentru industrie, va genera locuri de munca verzi pe intregul continent si va consolida pozitia de lider mondial a UE in domeniul tehnologiilor energetice offshore. De asemenea, va asigura protectia mediului, a biodiversitatii si a pescariilor din UE.

Saptamana aceasta nu a prea fost vant niciunde in Europa, Germania este aproape un „ZERO” GW de productie si nici in restul Europei nu a fost mai bine!

Deci, chiar daca s-ar instala de 10x mai multe Eoliene in Europa, adica 600GW, ar fi dureros la 10GW de productie! Pentru ca Institutiile Europene cred ca problema va fi rezolvata prin instalarea 300GW in toata Europa, nu-i asa? Securitatea energetica ar trebui sa-i preocupe mai mult!

Avand in vedere faptul ca temperatura medie a fost cateva grade sub cea normala, a fost foarte afectat si pretul energiei electrice. Valoarea unui MWh (Day Ahead/Opcom) a ajuns astazi la valori foarte mari in Romania, mai concret la exorbitantul pret de peste 405 Ron / MWh!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media