Stay Connected

Extra Profit through Smart Energy
Printre realitatile materiale ale Energiei Verzi

Printre realitatile materiale ale Energiei Verzi

Pe măsură ce factorii de decizie politică și-au schimbat atenția de la provocările pandemice la redresarea economică, planurile de infrastructură sunt din nou discutate activ, inclusiv cele referitoare la Energie. Susținătorii energiei verzi dublează presiunea pentru a continua, sau chiar a crește, utilizarea eoliană, a energiei solare și a mașinilor electrice. Lăsată în afara discuției este orice analiză serioasă a implicațiilor generale ale energiei regenerabile asupra mediului și lanțului de aprovizionare.

Această postare se referă la o realitate diferită: toate mașinile care produc energie trebuie fabricate din materiale extrase din pământ. Pe scurt, niciun sistem energetic nu este „regenerabil”, deoarece toate mașinile necesită exploatarea și prelucrarea continuă a milioane de tone de materiale primare și eliminarea hardware-ului care se uzează inevitabil. În comparație cu hidrocarburile, mașinile ecologice implică, în medie, o creștere de 10 ori a cantităților de materiale extrase și prelucrate pentru a produce aceeași cantitate de energie.

Aceasta înseamnă că orice extindere semnificativă a nivelului modest actual de energie verde – în prezent mai puțin de 4% din consumul total (față de 56% din petrol și gaze) – va crea o creștere fără precedent a exploatării globale a mineralelor necesare, va exacerba radical mediul existent și provocările forței de muncă pe piețele emergente (unde sunt amplasate multe mine) și cresc dramatic vulnerabilitatea lanțului de aprovizionare cu energie in general.

Lithium Mining Delivers BIG for WA, Increased Spodumene Production | iSeekplant

Printre realitățile materiale ale energiei verzi:

Construirea de turbine eoliene și panouri solare pentru a genera electricitate, precum și baterii pentru alimentarea vehiculelor electrice, necesită, în medie, de peste 10 ori cantitatea de materiale, în comparație cu construcția de mașini care utilizează hidrocarburi pentru a furniza aceeași cantitate de energie societății. Înlocuirea hidrocarburilor cu mașini ecologice în conformitate cu planurile actuale – fără să țină cont de aspirațiile de extindere mult mai mare – va crește considerabil exploatarea diverselor minerale critice din întreaga lume. De exemplu, o singură baterie de mașină electrică care cântărește 500 de kilograme necesită extragerea și prelucrarea a aproximativ 250.000 de kilograme de materiale. În medie pe durata de viață a unei baterii, fiecare kilometru de a conduce o mașină electrică „consumă” 2 kilograme de pământ. Utilizarea unui motor cu ardere internă consumă aproximativ 0,1 kilograme de lichide pe kilometru.

O singură mașină electrică conține mai mult cobalt decât 1.000 de baterii pentru smartphone-uri. Lamele unei singure turbine eoliene au mai mult plastic decât 5 milioane de smartphone-uri; și o rețea solară care poate alimenta un centru de date folosește mai mult de 50 de milioane de telefoane.

Petrolul, gazul natural si carbunele sunt necesare pentru a produce betonul, otelul, materialele plastice si mineralele purificate utilizate pentru a construi masini verzi. Echivalentul energetic al 100 barili de petrol este utilizat in procesele de fabricare a unei singura baterii care poate stoca echivalentul unui baril de petrol.

Pana in 2050, conform planurilor actuale, cantitatea de panouri solare uzate, in mare parte nereciclabile, va constitui dublul tonajului tuturor deseurilor de plastic la nivel mondial astazi, impreuna cu peste 3 milioane de tone pe an de materiale plastice nereciclabile provenite de la turbina eoliana uzata. Pana in 2030, peste 10 milioane de tone pe an de baterii vor deveni gunoi.

 

     

Recent Comments

  Stay Connected

  Instagram Feed

  ×