Stay Connected

Extra Profit through Smart Energy
Barilul de petrol in perioada Covid 19 => -37.63$

Barilul de petrol in perioada Covid 19 => -37.63$

Asistam la o situatie istorica, prețul barilului de petrol a intrat în teritoriul negativ pe piața americană, în contextul reducerii ample a cererii provocate de pandemia de Covid 19 și pe fondul epuizării spațiilor de depozitare în Statele Unite ale Americii. Luni 20.04.2020, la finalul ședinței de tranzacționare, contractele WTI cu livrare în luna mai valorau -37,63 de dolari, cel mai scăzut nivel din momentul în care NYMEX a deschis tranzacțiile „Futures” pe petrol în 1983.

Situatia nu este atat de dezastruoasa precum se vehiculeaza, ci doar o reactie normala in contextul actual al pietei, in special generata de Covid 19. Negocierea contractelor pentru luna Mai se încheie marți, ceea ce a alimentat vânzările în principal din partea marilor fonduri de investiții active în piețele de mărfuri.

Prețurile au intrat în teritoriul negativ odată ce investitorii s-au grăbit să găsească cumpărători capabili să intre în posesia fizică a mărfii, înainte de expirarea contractelor cu livrare în luna mai.

Contractele „Futures” la urma urmei sunt contracte de livrari fizice de petrol. Sunt foarte multi care speculeaza pe piata si sunt deasemenea cei ce vand si cumpara pentru ca proceseaza petrol in rafinarii. In ziua expirarii contractelor traderii incep sa vanda masiv contractele de luna viitoare. De obicei doar firmele care detin rafinarii cumpara fizic petrol in ultima zi de contract.

Pretul a atins minimul istoric in ziua de luni pentru livarile din Mai, contracte care expira marti. Din cauza Covid 19 cererea de petrol a scazut dramatic (de la 100 la 75 milioane barili /zi) si cu depozitele pline nu mai este cerere pentru acest contract care expira marti. Si cum oprirea productiei nu intra in discutie pentru ca ar genera pierderi masive, s-a ajuns ca producatorii sa plateasca pentru ca cineva sa stocheze acest surplus care practic nu are nici o valoarea economica.

Dar pentru livrarile din Iunie lucrurile arata total diferit. Tranzactionarile sunt undeva la 21$/baril, in Mai previzionez o revenire la peste 20$ si spre final de an 2020, peste 30$.

Recent Comments

    Stay Connected

    Instagram Feed

    Categories

    ×