Stay Connected

Extra Profit through Smart Energy
Black Swan: Industria de Reciclare in Pandemie

Black Swan: Industria de Reciclare in Pandemie

Un fost coleg de-al meu de facultate, impreuna cu cativa investitori locali din provincie, au investit intr-o fabrica de reciclare. Acum cateva saptamani i-am vizitat, eram foarte curios sa vad ce se intampla acolo, mai ales ca nu mai vazusem asa ceva inainte. Incercam deasemena sa-i sustin in optimizarea costurilor de Energie (Energie Electrica in cazul lor), al doilea cost ca marime dupa Logistica.

Sincer, am fost impresionat de ce am vazut acolo. Antreprenoriat pur, mandrie ardeleneasca, calitate produs extraordinara atat ca si continut cat si ambalaj. Nu sunt cei mai ieftini de pe piata, dar calitatea face diferenta (puritatea este la cote maxime), clientii lor sunt mari corporatii ca de exemplu VW Audi sau Coca Cola.

 

In paralel, asistam la o situatie istorica, prețul barilului de petrol a intrat în teritoriul negativ pe piața americană, în contextul reducerii ample a cererii provocate de pandemia de Covid 19 și pe fondul epuizării spațiilor de depozitare în Statele Unite ale Americii. Luni 20.04.2020, la finalul ședinței de tranzacționare, contractele WTI cu livrare în luna mai valorau -37,63 de dolari, cel mai scăzut nivel din momentul în care NYMEX a deschis tranzacțiile „Futures” pe petrol (1983).

Probabil va intrebati care este legatura? Produsul finit obtinut prin procesul de reciclare este “competitorul” plasticului obtinut in industria chimica, direct influentata de cotatia petrolului. Practic, materia prima de la care se porneste in fabricarea materialelor plastice este naftul, un produs obtinut in rafinariile de petrol. Cum cotatia Brent a scazut foarte mult in ultima perioada (inclusiv negativ), preturile produselor care se produc in rafinarie au scazut dramatic. Stiam ca e si cazul plasticului, adica pretul de productie al plasticului pe cale „normala” sa fie foarte jos si el sa fie in incapacitate de a-si vanda productia.

Acum cateva zile l-am sunat pentru a lua pulsul afacerii. Am ramas socat de pesimismul perceput in discutia cu prietenul meu. Practic situatia era foarte dificila, pandemia afectase afacerea mult mai mult decat ma asteptam. Mi-a spus ca la cotatii Brent sub 30$/baril, nu au nici o sansa sa-si vanda produsul reciclat. Bang! Nu se asteptau la asta…

L-am intrebat cum il sustin autoritatile locale, la urma urmei vorbim despre reciclare. Zero. Dar Europene? Din anul 2025 (?). Producatorii care folosesc acest produs vor fi obligati sa foloseasca 30% produs reciclat. Si pana atunci ce faceti? Ne rugam sa creasca Brent-ul.

Chiar daca multe dintre firmele sau corporatiile ce folosesc plastic in procesul de productie (bauturi, auto, etc.) sunt pregatite sa foloseasca produs reciclat, au intrerupt imediat achizitionarea acestora. P&L-ul este mult mai important decat reciclarea. Pacat ca autoritatile nu fac nimic sa sustina mai mult aceste firme minunate. Sau fac mult mai putin dacat ar trebui sa faca, indiferent ca este vorba de curatirea planetei sau incurajarea IMM-urilor romanesti.

 

 

Recent Comments

    Stay Connected

    Instagram Feed

    Categories

    ×